2014. július 31., csütörtök

Körtetorta csokoládéval

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
  • 3 db érett körte
  • 10 dkg étcsokoládé (45%-os)
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
  • mandulaforgács


Elkészítés:

Egy tálba beletesszük a csipet sóval összekevert lisztet és a vajat, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a cukrot, majd a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a tojást és 1 evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha szükséges, még pici vizet lehet kanalazni hozzá. Ezután fóliába csomagoljuk, és 15 percre hűtőbe tesszük pihenni.

A hűtőből kivesszük a tésztát, majd piteforma méretűre kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.

A csokoládét apróbb darabokra tördeljük, majd gőzfürdő fölött felolvasztjuk. Ezután a formában lévő tésztára csorgatjuk, és egyenletesen elkenjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, míg elkészül a töltelék.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és ízlés szerinti cikkekre felszeleteljük.

Egy tálba beletesszük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és kézi habverővel habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejszínt is.

A csokoládéval megkent tésztát kivesszük a hűtőből, majd ráhelyezzük a körtecikkeket, és óvatosan felöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél (kb. 15 perc) megszórjuk a tetejét mandulaforgáccsal, majd visszahelyezzük a sütőbe, és készre sütjük.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.


Nincsenek megjegyzések: