Hozzávalók:
A tésztához:- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- csipet só
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 3 db érett körte
- 10 dkg étcsokoládé (45%-os)
- 2 db tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- mandulaforgács
Elkészítés:
Egy tálba beletesszük a csipet sóval
összekevert lisztet és a vajat, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor
már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a cukrot, majd a közepébe
mélyedést csinálunk, beletesszük a tojást és 1 evőkanál hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha szükséges, még pici vizet lehet
kanalazni hozzá. Ezután fóliába csomagoljuk, és 15 percre hűtőbe tesszük
pihenni.
A hűtőből kivesszük a tésztát, majd piteforma méretűre kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.
A csokoládét apróbb darabokra tördeljük, majd gőzfürdő fölött felolvasztjuk. Ezután a formában lévő tésztára csorgatjuk, és egyenletesen elkenjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, míg elkészül a töltelék.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és ízlés szerinti cikkekre felszeleteljük.
Egy tálba beletesszük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és kézi habverővel habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejszínt is.
A csokoládéval megkent tésztát kivesszük a hűtőből, majd ráhelyezzük a körtecikkeket, és óvatosan felöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél (kb. 15 perc) megszórjuk a tetejét mandulaforgáccsal, majd visszahelyezzük a sütőbe, és készre sütjük.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.
A hűtőből kivesszük a tésztát, majd piteforma méretűre kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.
A csokoládét apróbb darabokra tördeljük, majd gőzfürdő fölött felolvasztjuk. Ezután a formában lévő tésztára csorgatjuk, és egyenletesen elkenjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, míg elkészül a töltelék.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és ízlés szerinti cikkekre felszeleteljük.
Egy tálba beletesszük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és kézi habverővel habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejszínt is.
A csokoládéval megkent tésztát kivesszük a hűtőből, majd ráhelyezzük a körtecikkeket, és óvatosan felöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél (kb. 15 perc) megszórjuk a tetejét mandulaforgáccsal, majd visszahelyezzük a sütőbe, és készre sütjük.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése