2014. augusztus 3., vasárnap

Kongó torta

Hozzávalók:


A tésztához:
  • 8 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
A krémhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg tejcsokoládé
A tésztalap kenéséhez:
  • olvasztott cukor
A tetejére és az oldalára:
  • 10 dkg csokoládé
A grillázshoz:
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg dió

Elkészítés:

A sütőlemezekre sütőpapírt helyezünk, amelyeken bejelöljük a tortalapok méretét. Körzővel 24 cm átmérőjű köröket rajzolunk a sütőpapírokra, összesen 5 darabot, mert a Kongó-torta elkészítéséhez 5 piskótakorongra lesz szükségünk.

A tésztához a tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral habosra keverjük. A fehérjét a másik adag kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajat megolvasztjuk. Mindkét keveréket óvatosan összeforgatjuk, közben hozzászórjuk a lisztet és belecsorgatjuk a vajat.

Az előkészített sütőpapírra kenőkéssel felkenjük egyenletes vastagságban a tésztát, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük az 5 db tésztakorongot.

A krémhez a vajat a mogyorókrémmel és a tejcsokoládéval összekeverjük. A tojást a cukorral gőz fölött megmelegítjük, ha kihűlt, a két krémet összekeverjük.

Összeállítás: az 5 lapból kettőt olvasztott cukorral lekenünk (a cukrot egy lábasban melegíteni kezdjük, aranysárgára olvasztjuk, és áthúzzuk vele a két tésztalapot). A sima és az olvasztott cukros tésztalap váltakozásával betöltjük a tortát.

A torta tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be, az oldalát pedig darált grillázzsal panírozzuk.

A grillázs elkészítése: 10 dkg kristálycukrot serpenyőbe teszünk, és karamelizáljuk. Amikor már aranyszínű és mézsűrűségű, akkor már jó. Picit hűtjük, majd hozzáadunk 5 dkg durvára
darabolt diót, lazán összekeverjük, majd vizes vagy zsírozott nyújtódeszkára kirakjuk, és nyújtófával kinyújtjuk. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön és megszáradjon. Ezután összetördeljük és
ledaráljuk.


Nincsenek megjegyzések: