2014. augusztus 10., vasárnap

Somlói torta

Hozzávalók:


A sima piskótalaphoz:
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • fél kávéskanál sütőpor
A kakaós piskótalaphoz:
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • fél kávéskanál sütőpor
A diós piskótalaphoz:
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál darált dió
  • fél kávéskanál sütőpor
A vaníliakrémhez:
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg liszt
A csokoládéöntethez:
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • kevés víz
Az összeállításhoz:
  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 15 dkg mazsola (rumba áztatva vagy vízben felfőzve)
  • 1 dl rum
A díszítéshez:
  • 5 dl habtejszín
  • porcukor
  • darált dió
  • csokoládépasztilla


 


Elkészítés:

A sima piskótához a tojások sárgáját fehéredésig habosra keverjük a cukorral. A sütőporral átszitált lisztet átforgató mozdulatokkal a krémhez keverjük. Ezután keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot 2 részletben, az első részével kicsit fellazítjuk a masszát, a második részét lapáttal, óvatosan keverjük hozzá.

A tésztát 26 cm-es, kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük (tűpróba!). A kakaós és a diós
piskótalapot is hasonlóan sütjük meg a hozzávalókból.

A vaníliakrémhez 4 dl tejet a vaníliás cukorral kis lángon melegíteni kezdjük, közben a cukorral összekevert lisztet simára és kicsit habosra keverjük a tojássárgákkal, hozzáöntjük a megmaradt 1 dl tejet, végül belekeverjük a melegedő tejbe. Kevergetve forrásig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládéöntethez a kakaóport és a cukrot egy edénybe öntjük, és hozzáadunk annyi vizet, hogy simára tudjuk keverni vele. Ezután lassú tűzön forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve hagyjuk, hogy besűrűsödjön.

Összeállítás: a tortaformába tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a rum harmadával, rákenjük a krém harmadát, ráöntjük a csokoládéöntet harmadát, rászórjuk a durvára vágott dió és a mazsola harmadát, végül befedjük a kakaós piskótalappal. Ezután ismét rum, vaníliakrém, csokoládéöntet, durvára vágott dió és mazsola következik, végül a diós piskótalap, melyre sorban rárakjuk a megmaradt hozzávalókat.

Ezután lefóliázva 1napra hűtőszekrénybe tesszük. Másnap díszítjük ki a tortát az ízlés szerinti porcukorral felvert tejszínhabbal, illetve darált dióval és csokoládépasztillával.


Nincsenek megjegyzések: