Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1,5 tojás (vagy 1 nagyobb tojás) sárgája és fehérje
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál keményítő (ha nincs, liszttel is helyettesíthető)
- 5 dl tej
- 10 db tojássárgája
- 13 dkg kristálycukor
- 3 dkg vaj
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 evőkanál kristálycukor
- 8 g zselatin
- 70 dkg madártejalap
- 5 dl tejszínből vert hab
- 1 dkg zselatin
- fél dl víz
- a maradék madártejalap 1-2 dl tejjel hígítva
- habcsók
- reszelt csokoládé
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeverjük a margarinos résszel. Végül belekeverjük az átszitált szárazanyagokat. A masszából 3 lapot sütünk 220 fokon.A madártej alapkrémhez a tojássárgáját egy kevés tejjel (kb. 0,5 dl) kikeverjük, majd a többi tejet a nagyobb rész kristálycukorral, a vajjal és a vaníliával felforraljuk. A forró, cukros tejet állandó keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük, majd ismét a tűzre rakjuk, és a keletkező hab eltűnéséig hevítjük, de nem forraljuk fel. Ekkor folyamatos habverővel történő keverés mellett hozzáadjuk az 1 evőkanál cukorral elkevert 8 g zselatint. Ezt a keveréket még fél percig hevítjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Hideg helyre téve teljesen kihűtjük. Lágy, puding állagú krémalapot kell kapnunk.
A krémhez a madártejalapból 70 dkg-ot kimérve összekeverünk 5 dl tejszínből vert habbal és fél deciliter forró vízben oldott 1 dkg zselatinnal. A zselatinoldatot langyosan tesszük hozzá.
Összeállítás: a tésztalapokat az öntettel meglocsoljuk, majd a tejszínes madártejkrémmel betöltjük. Dekorációként habcsókot és csokoládéreszeléket használunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése