2014. augusztus 5., kedd

Madártej torta (országtorta 2007)

Hozzávalók:


A piskótához:
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1,5 tojás (vagy 1 nagyobb tojás) sárgája és fehérje
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál keményítő (ha nincs, liszttel is helyettesíthető)
A madártej alapkrémhez:
  • 5 dl tej
  • 10 db tojássárgája
  • 13 dkg kristálycukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 8 g zselatin
A krémhez:
  • 70 dkg madártejalap
  • 5 dl tejszínből vert hab
  • 1 dkg zselatin
  • fél dl víz
Az öntethez:
  • a maradék madártejalap 1-2 dl tejjel hígítva
A díszítéshez:
  • habcsók
  • reszelt csokoládé


 

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeverjük a margarinos résszel. Végül belekeverjük az átszitált szárazanyagokat. A masszából 3 lapot sütünk 220 fokon.

A madártej alapkrémhez a tojássárgáját egy kevés tejjel (kb. 0,5 dl) kikeverjük, majd a többi tejet a nagyobb rész kristálycukorral, a vajjal és a vaníliával felforraljuk. A forró, cukros tejet állandó keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük, majd ismét a tűzre rakjuk, és a keletkező hab eltűnéséig hevítjük, de nem forraljuk fel. Ekkor folyamatos habverővel történő keverés mellett hozzáadjuk az 1 evőkanál cukorral elkevert 8 g zselatint. Ezt a keveréket még fél percig hevítjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Hideg helyre téve teljesen kihűtjük. Lágy, puding állagú krémalapot kell kapnunk.

A krémhez a madártejalapból 70 dkg-ot kimérve összekeverünk 5 dl tejszínből vert habbal és fél deciliter forró vízben oldott 1 dkg zselatinnal. A zselatinoldatot langyosan tesszük hozzá.

Összeállítás: a tésztalapokat az öntettel meglocsoljuk, majd a tejszínes madártejkrémmel betöltjük. Dekorációként habcsókot és csokoládéreszeléket használunk. 
 
 

Nincsenek megjegyzések: