Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1/2 teáskanál ecet
- csipet só
A krémhez:
- 15 dkg mascarpone
- 2-3 evőkanál tejföl
- porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- eper
- tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni.
Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, kanalanként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor már eléggé kemény a hab, akkor belecsepegtetjük először az ecetet, majd hozzáadjuk a keményítőt is. 1-2 percig még tovább keverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy szilikonlappal, arra nem ragad rá a habcsók, és sütés után szépen elválik), majd ízlés szerinti formában rákanalazzuk a keményre vert habot. Tetejét a kanállal kicsit megütögetjük, hogy kis kráterek keletkezzenek a hab tetején, ezekbe kerül majd a krém.
Előmelegített sütőben kb. 130-140 fokon (én légkeverésnél 120 fokon, 50 percig) 55-60 percig szárítjuk. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és kb. 30 percig a csukott ajtajú sütőben hagyjuk még száradni. Végül a sütőajtót kinyitva hagyjuk kihűlni, ha már csak langyos, akkor kivesszük, és így hűtjük ki teljesen.
A krémhez a mascarponét a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Jó habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt habcsók tetején lévő kis kráterekbe kanalazzuk.
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbevágjuk. Ezután a krém tetejére pakoljuk.
A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az eper tetejére csorgatjuk. Pár percet várjunk, míg a csokoládé megdermed.
Tálaláskor éles késsel ízlés szerint felszeleteljük.
Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, kanalanként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor már eléggé kemény a hab, akkor belecsepegtetjük először az ecetet, majd hozzáadjuk a keményítőt is. 1-2 percig még tovább keverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy szilikonlappal, arra nem ragad rá a habcsók, és sütés után szépen elválik), majd ízlés szerinti formában rákanalazzuk a keményre vert habot. Tetejét a kanállal kicsit megütögetjük, hogy kis kráterek keletkezzenek a hab tetején, ezekbe kerül majd a krém.
Előmelegített sütőben kb. 130-140 fokon (én légkeverésnél 120 fokon, 50 percig) 55-60 percig szárítjuk. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és kb. 30 percig a csukott ajtajú sütőben hagyjuk még száradni. Végül a sütőajtót kinyitva hagyjuk kihűlni, ha már csak langyos, akkor kivesszük, és így hűtjük ki teljesen.
A krémhez a mascarponét a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Jó habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt habcsók tetején lévő kis kráterekbe kanalazzuk.
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbevágjuk. Ezután a krém tetejére pakoljuk.
A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az eper tetejére csorgatjuk. Pár percet várjunk, míg a csokoládé megdermed.
Tálaláskor éles késsel ízlés szerint felszeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése