2014. július 27., vasárnap

Epres-csokoládés Pavlova torta

Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 teáskanál ecet
  • csipet só

    A krémhez:
  • 15 dkg mascarpone
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
    Tetejére:
  • eper
  • tortabevonó csokoládé




Elkészítés:

A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni.
Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, kanalanként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor már eléggé kemény a hab, akkor belecsepegtetjük először az ecetet, majd hozzáadjuk a keményítőt is. 1-2 percig még tovább keverjük.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy szilikonlappal, arra nem ragad rá a habcsók, és sütés után szépen elválik), majd ízlés szerinti formában rákanalazzuk a keményre vert habot. Tetejét a kanállal kicsit megütögetjük, hogy kis kráterek keletkezzenek a hab tetején, ezekbe kerül majd a krém.

Előmelegített sütőben kb. 130-140 fokon (én légkeverésnél 120 fokon, 50 percig) 55-60 percig szárítjuk. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és kb. 30 percig a csukott ajtajú sütőben hagyjuk még száradni. Végül a sütőajtót kinyitva hagyjuk kihűlni, ha már csak langyos, akkor kivesszük, és így hűtjük ki teljesen.

A krémhez a mascarponét a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Jó habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt habcsók tetején lévő kis kráterekbe kanalazzuk.

Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbevágjuk. Ezután a krém tetejére pakoljuk.

A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az eper tetejére csorgatjuk. Pár percet várjunk, míg a csokoládé megdermed.

Tálaláskor éles késsel ízlés szerint felszeleteljük.

 

Nincsenek megjegyzések: