Hozzávalók:
Egy 22 cm-es formához:- 33 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- pici só
- 1 db alma
- 2-3 db barack
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- 4-5 db zöld kardamom belső magjai
- fél mokkáskanál őrölt gyömbér
- 2 lapos evőkanál cukor
Elkészítés:
A puha vajat a liszttel elmorzsolom, majd
hozzáadom a felvert tojást, a tejet, a sót meg a vaníliás cukor felét.
Összekeverem, egészen lágy tésztát kapok.
A sütőt előmelegítem 175 C fokra.
Egy közepes méretű pitetálat (vagy hőálló tányért) kivajazok, és ebbe nyújtom vagy nyomkodom bele a tészta felét.
Rászeletelem a tésztára a megpucolt barackokat, majd a megtisztított, kisebb kockákra vágott almát.
Egy tálkában összekeverem a 2 evőkanál cukrot a fahéjjal és a gyömbérrel, a kardamommagokkal és a fél vaníliás cukorral. Ezt a keveréket szórom a gyümölcsök tetejére (jobb, ha kávédarálóban összedaráljuk a kardamom miatt).
Lisztezett asztalon kerekre nyújtom a megmaradt tésztát, ráemelem a piteformára, a széleit lenyomkodom. A maradékból alma formát és levélformát készítek a tetejére, a közepén vágok egy kereszt alakú nyílást a keletkező gőzöknek.
Egy pohárba kevés tejet öntök, ezt ecsettel szétkenem a tészta tetején, meghintem vékonyan kristálycukorral, és betolom az előmelegített sütőbe 55-60 percre. Addig sütöm, amíg szép aranyszínű, ropogós lesz a külseje.
A sütőt előmelegítem 175 C fokra.
Egy közepes méretű pitetálat (vagy hőálló tányért) kivajazok, és ebbe nyújtom vagy nyomkodom bele a tészta felét.
Rászeletelem a tésztára a megpucolt barackokat, majd a megtisztított, kisebb kockákra vágott almát.
Egy tálkában összekeverem a 2 evőkanál cukrot a fahéjjal és a gyömbérrel, a kardamommagokkal és a fél vaníliás cukorral. Ezt a keveréket szórom a gyümölcsök tetejére (jobb, ha kávédarálóban összedaráljuk a kardamom miatt).
Lisztezett asztalon kerekre nyújtom a megmaradt tésztát, ráemelem a piteformára, a széleit lenyomkodom. A maradékból alma formát és levélformát készítek a tetejére, a közepén vágok egy kereszt alakú nyílást a keletkező gőzöknek.
Egy pohárba kevés tejet öntök, ezt ecsettel szétkenem a tészta tetején, meghintem vékonyan kristálycukorral, és betolom az előmelegített sütőbe 55-60 percre. Addig sütöm, amíg szép aranyszínű, ropogós lesz a külseje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése