2014. július 27., vasárnap

Ír almatorta barackkal és kardamommal

Hozzávalók:

Egy 22 cm-es formához:
  • 33 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • pici só
A töltelékhez:
  • 1 db alma
  • 2-3 db barack
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • 4-5 db zöld kardamom belső magjai
  • fél mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 lapos evőkanál cukor

Elkészítés:

A puha vajat a liszttel elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást, a tejet, a sót meg a vaníliás cukor felét. Összekeverem, egészen lágy tésztát kapok.

A sütőt előmelegítem 175 C fokra.

Egy közepes méretű pitetálat (vagy hőálló tányért) kivajazok, és ebbe nyújtom vagy nyomkodom bele a tészta felét.

Rászeletelem a tésztára a megpucolt barackokat, majd a megtisztított, kisebb kockákra vágott almát.

Egy tálkában összekeverem a 2 evőkanál cukrot a fahéjjal és a gyömbérrel, a kardamommagokkal és a fél vaníliás cukorral. Ezt a keveréket szórom a gyümölcsök tetejére (jobb, ha kávédarálóban összedaráljuk a kardamom miatt).

Lisztezett asztalon kerekre nyújtom a megmaradt tésztát, ráemelem a piteformára, a széleit lenyomkodom. A maradékból alma formát és levélformát készítek a tetejére, a közepén vágok egy kereszt alakú nyílást a keletkező gőzöknek.

Egy pohárba kevés tejet öntök, ezt ecsettel szétkenem a tészta tetején, meghintem vékonyan kristálycukorral, és betolom az előmelegített sütőbe 55-60 percre. Addig sütöm, amíg szép aranyszínű, ropogós lesz a külseje.


Nincsenek megjegyzések: