2009. augusztus 4., kedd

Sacher torta

Hozzávalók (-):
  • A csokoládémázhoz:
    • 12 dkg porcukor
    • 2 evőkanál víz
    • 10 dkg csokoládé (min. 70%-os)
  • Torta:
    • 10 dkg kristálycukor
    • 16 dkg finomliszt
    • ízlés szerint baracklekvár
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 18 dkg csokoládé (min. 70%-os)
    • 16 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
    • 6 db tojás

Elkészítése: Torta: 10 dkg kristálycukrot, 10 dkg puha vajat vagy sütőmargarint habosra keverünk, majd a közben vízfürdőben felolvasztott csokoládét is hozzáadjuk. Kb. 5-6 percnyi keverés után hozzátesszük a tojássárgákat. A fehérjéket a maradék 6 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük. A két masszát nagyon óvatosan összedolgozzuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a vaníliás cukrot. Kivajazott, vagy kisütőmargarinozott, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és kis lángon, kb. 150 C-os hőmérsékleten megsütjük. Kivesszük a formából, lapjával kettévágjuk a tésztát, a közepét és a tetejét megkenjük baracklekvárral, majd ismét összeillesztjük. Csokoládémáz: 12 dkg porcukrot, 2 evőkanál vízzel addig hevítünk, amíg szálat húzhatunk belőle. Ezutún gyorsan hozzáadjuk a 10 dkg vízfürdőben felolvasztott csokoládét, és alaposan elkeverjük. Akkor jó, amikor már teljesen sima. A mázzal bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Hideg helyre tesszük, esetleg tejszínhabbal tovább fokozzuk az élvezetet.

Nincsenek megjegyzések: