Hozzávalók:
A tésztához: 3 db tojás 50 g cukor csipet só 750 g liszt késhegynyi sütőpor 1 citrom reszelt héja A töltelékhez és a díszítéshez: 120 ml száraz fehérbor 120 ml narancslé 3 ek. cukor 50 ml rum 150 g mandulaforgács 250 g puha vaj 125 g porcukor 5 db tojássárgája 100 g babapiskóta 1 és fél teáskanál zselatinpor 400 ml tejszín .
Elkészítés:
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat 3 evőkanál forró vízzel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg a massza fehér, krémszerű nem lesz. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük. A tojáshabot beleforgatjuk a tojáskrémbe, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. végül pedíg a reszelt citromhéjat. A sütőt 200 fokra elömelegítjük. A tortaforma alját vajjal bekenjük és a tésztát betöltjük a formába. A sütő kö zépső részére téve 15 perc alatt aranysárgára sütjük, majd egy rácsra kiborítva hűlni hagyjuk. Közben a fehérbort, a narancslevet és 2 evőkanál cukrot felforralunk, majd a rummal elkeverjük és kihűtjük. A krémhez a mandulaforgácsot beleteszszük egy száraz serpenyőbe és folytonosan kevergetve világosbarnára pirítjuk. Tányéron szétterítve hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat. 100 g pörkölt mandulát finomra darálunk és belekeverjük a vajas masszába. A kész tortalapot ráfektetjük a forma alsó lemezére. A forma oldalát sütőpapírral kibéleljük és viszszakapcsoljuk a tortára. Bekenjük a kihűlt tésztát 2 evőkanál vajas krémmel. A babapiskótát meglocsoljuk a rumos-boros öntettel és sorban rárakjuk a torta tetejére. Ezután ismét egy krémréteget kenünk a babapiskótára, majd újabb babapiskóta-réteg kö vetkezik. Végül rákenjük a maradék krémet, és a süteményt letakarva 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a papírt óvatosan kihúzzuk a formából. A zselatinra ráöntünk 3 evőkanál vizet, és folytonos keverés közben folyósra melegítjük. A tejszínt a maradék cukorral nagyon kemény habbá verjük. A már nem forró zselatint evőkanalanként keverjük bele. A hab egyharmadát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, a maradék habot pedig rákenjük a tortára. A zsákból kis habrózsákat nyomunk a tetejére, a közepét pedig mehintjük mandulaforgáccsal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése